Nyproduceret murano lampe vs vintage murano lampe

Murano lamper: vintage vs nyproduceret

Murano glas er synonym med ekstraordinær kvalitet, og glaskunst fra Murano har en lang og stolt historie inden for kunsthåndværk. Når du skal vælge en Murano lampe til dit hjem er det vigtigste, at lige den lampe – som du vælger – taler til dit hjerte.

Men derudover er der også overvejelsen: Skal det være en vintage lampe, der har en historie? Eller skal det være en nyproduceret Murano lampe, der er skabt med moderne teknologi? Det er jo ikke en hemmelighed, at hos Vintachic elsker vi vintage! Så I dette lille skriv vil vi udforske fordele og ulemper ved at vælge vintage Murano lamper.

1. Murano lamper er tidløs skønhed og håndværk

Vintage Murano lamper er ægte kunstværker, der repræsenterer årtier, hvis ikke århundreder, af glaskunstneres håndværk og dygtighed. Hver lampe bærer en unik historie og udstråler en tidløs skønhed, der aldrig går af mode. De er håndlavede med omhyggelig opmærksomhed på detaljer, hvilket resulterer i unikke designs og farver. Denne autenticitet og håndværk er ofte svær at genskabe i nyproducerede lamper.

2. Unikke stilarter og historie

Vintage Murano lamper findes i et væld af stilarter og designs, der afspejler en særlig tid, æstetik og kunstnerisk bevægelse fra den samtid, den er udført. Når du vælger en vintage lampe, har du mulighed for at finde en, der passer præcis til din smag og indretning. Derudover har hver vintage Murano lampe sin egen historie. At eje en lampe med en historie, har for mange af vores kunder en særlig betydning. Nogle af lamperne hos Vintachic har vi fundet fra så forskellige steder som et gammelt italiensk kloster, et hospital, der skulle renoveres og til en stor herskabsvilla i Venedig, der måtte sælge ud. Oftest kender vi dog ikke en lampes præcise historie, men vi elsker tanken om, at den har levet et langt liv et andet sted og nu bliver værdsat på ny i et hjem i Danmark.

3. Investering og værdi

Vintage Murano lamper har ligesom andre samleobjekter en tendens til at stige i værdi over tid, især hvis de er velholdte og i god stand. Derfor er de ikke kun smuk indretning, men de er som andre kendte designklassikere også en potentiel investering. Nyproducerede lamper har sjældent den samme tendens til at stige i værdi.

4. Vintage Murano er det bæredygtige valg

At vælge en vintage Murano lampe er i høj grad en bæredygtig beslutning. Det er dyrt på klimakontoen at holde de store glasproduktioner kørende, da de varme ovne kræver meget energi. Derfor så man også, at gaskrisen i kølvandet af krigen i Ukraine ramte glasproduktionen i Italien hårdt. Ved at købe brugte varer reducerer du efterspørgslen på nyproduktion og hjælper med at mindske miljøpåvirkningen fra ​​ny produktion.

5. Murano lamper er unikke samlergenstande

Hvis du er samler eller kunstelsker, vil en vintage Murano lampe tilføje en værdifuld dimension til dit hjem. Og hvis ikke du er samler, så pas på – skattejagten kan være ret så vanedannede (jeg taler af erfaring!) – og pludselig står du med din egen lille samling af ægte Murano glas.

Der er en meget stærk samlerkultur omkring Murano glas og Murano lamper. Derfor er der også stor prisforskel på nogle af de gamle vintage lamper eller glasobjekter. Ligesom med alle mulige andre design loppefund, så kan man være super heldig at falde over en skat på det rigtige marked, på det rigtige tidspunkt. Men oftest ved sælgere godt, hvornår en lampe er særlig sjælden og kan prissættes lidt højere.

Her finder du alle de vintage Murano lamper, som vi har på lager i øjeblikket

6. Farver i glasset

Hvis du har helt specifikke farveønsker til din nye lampe, så kan nyproduktioner helt sikkert være at foretrække. Især når det kommer til loftlamperne, så er de farvede vintagelamper meget sjældne og svære at finde. Og nye lamper laves også i flere farver og farvekombinationer.

Vil du derimod have en klassisk lampe med swirl i den karakteriske hvide udformning, så findes der stadig vintage lamper derude, som bare venter på at blive fundet, istandsat og få et nyt hjem. Hvis du ønsker at din lampe skal være vintage, så er du altså afhængig af efterspørgslen fra andre lande og den trods alt ret begrænsede mængde, som lamperne er blevet produceret i gennem årene. Denne begrænsning er der ikke ved indkøb af en nyproduceret lampe. Du vil oftest kunne stille dig i kø til at få produceret lige den farve, som du venter på.

7. Kvalitetsforskel

Der findes mange forskellige slags nyproduktioner af Murano lamper og italienske lamper udført i samme stil. Eksempelvis har reproduktion af lysekroner været populært længe, mens produktion af glaskupler/glober og mushrooms med swirl-teknik først for nyligt er blevet genoptaget. Det er langt fra alle 1970’ernes modeller, der genoptages, og det sker idag med varierende succes.

Det er fordi teknikken til swirls er virkelig svær at mestre og ikke er blevet nedarvet til den nye generation af glaspustere. Om det er en fejl, en tilfældighed eller et modeskifte, er svært at sige. De senere år har glaspustere på fastlands-siden af Venedig og andre steder i Italien, særligt Toscana, arbejdet på at genskabe og øve sig i de originale teknikker. Det lykkes med meget svingende kvalitet, og det er vigtigt at se lampen tæt på, hvis du overvejer at købe nyt. Der findes smukke eksemplarer, men der er også meget stor variation i teknik, swirl-tæthed, glaskvalitet og farveskarphed. Hvis det er vigtigt for dig, at lampen er produceret på Murano, skal du også lige huske at spørge ind til det. Da meget af glasproduktionen foreksempel foregår i Toscana.

8. Prisniveau

Mens nyproducerede lamper kan være mere tilgængelige, så er prisniveauet for nye Murano lamper vs vintage Murano lamper ret sammenligneligt. Det skyldes, at produktionen af nye lamper i Italien er omkostningsfuld, nøjagtig som for de gamle lamper, der er produceret på Murano. Selvom lamperne er nye, så er de stadig mundblæste og udført at glaskunstnere, som arbejder med at genoptage den gamle tradition.

Sidenote: Når du ind imellem finder super billige mushroom lamper, der ligner Murano, så er de ikke mundblæste, men typisk lavet af industriglas og fremstillet maskinelt i typisk Polen, Tyrkiet eller Kina. Disse kan slet ikke sammenlignes med hverken vintage Murano lamper eller de nyproducerede lamper fra Italien. Når der stadig står i varebeskrivelsen, at de er håndlavede, så er det fordi, at der skal hænder til at betjene maskinerne. Men det kræver vist et helt andet blogindlæg ved lejlighed!

Nyproduceret eller vintage murano lampe: Hvad skal du så vælge?

I sidste ende handler valget mellem vintage Murano lamper og de nyproducerede lamper om personlig præference og dine ønsker og mål for indretningen af dit hjem. Er det bæredygtige valg for eksempel vigtigt for dig? Er historien vigtig? Eller er det vigtigere at finde den rigtige farve

En vintage Murano lampe kombinerer æstetik, historie og kunsthåndværk i en tidløs designklassiker til dit hjem. Lamperne bidrager med en unik charme og følelse af autenticitet, der forhåbentlig kan berige dit hjem i årevis og måske blive et arvestykke for fremtidige generationer. Det fantastiske ved glas er jo netop, at hvis du ellers ikke smadrer det, så falmer det ikke, men vil altid fremstå ligeså smukt som den dag, da det blev fremstillet.

Læs også Murano lamper: Sådan vælger du den rigtige