Murano swirl lamper

Murano lamper: Sådan vælger du den rigtige

Når de smukke Murano lamper fra Italien er blevet så populære,  så er det fordi, de rammer perfekt ind i to aktuelle boligtrends: Vi elsker farvet glas – og vi elsker at skille os ud ved at indrette unikt og bæredygtigt med vintage interiør. 

Og så er det måske også fordi, at Murano lamperne er så svære at få fat i. Nogle farver og kombinationer er så sjældne, at man kan lede i årevis. Og det er jo lidt sjovt, hvis man er en rigtig vintage-entusiast. 

Vintage eller nyproduceret?

Når du har besluttet dig for, at din nye lampe skal være fra Murano. Så er det første valg, du skal tage, mellem en vintage lampe og en nyproduceret. Der produceres stadig lamper på Murano, men stilen er ofte meget forskellig fra foreksempel mushroom lampen, som er typisk fra 1970’erne.

En nyproduceret Murano lampe er ofte “ekstravagant og overdådig,” og det er ikke altid det bedste match med med nordisk indretning. Men der findes også nyproducerede Muranolamper, som er stilrene og enkle i udtrykket.

På Vintachic sælger vi kun de gamle Muranolamper, for vi elsker vintage! Det er bare sjovere  at eje en gammel lampe, som andre har elsket før og som nu har fået nyt liv og kærlighed. Hvis det også er vigtigt for dig, så husk at spørge om din lampe er gammel eller ny før du køber.

Hvordan vælger man den rigtige Murano lampe?

Vintage murano lamper er meget forskellige alt efter glaspuster og stilperiode, men fælles for alle murano lamper er, at de udformet efter gamle teknikker og traditioner for helt ekseptionel glaskunst.

Du kan læse om Murano glassets oprindelse og historie her

Hvis du er på jagt efter din allerførste Murano lampe, så er bordlamperne et godt sted at starte. Fordelen er, at de er nemme at flytte rundt på og bruge på forskellige måder i din indretning. Alt efter størrelse, så fungerer de fint som både sengelampe, skrivebordslampe eller til hyggebelysning i stuen.

Og så er det fantastiske ved Murano lamper, at uanset om du er til skandinavisk minimalisme eller dit hjem er fyldt med farver og kreative boheme-løsninger, så findes der en Murano lampe til dig.

Hvis du bor nordisk og moderne og har en forkærlighed for klare linjer og rene materialer – så er de skulpturelle mushroom lamper et godt valg. Med dem kan du tilføje organiske og bløde former til dit hjem uden at gå på kompromis med stilen.

Murano mushroom lamperne er mundblæst med den smukkeste swirl i glasset. Det er en særlig glasteknik fra Murano, som giver lampen et kunstnerisk udtryk og sender det smukkeste lysspil afsted på væggen i din stue, når lampen er tændt.

Mix og match, hvis du tør

Hvis ikke du er bange for at mixe stil og tidsalder i din indretning, så kig efter nogle af de fantastiske Murano lysekroner fra 1950’erne. De er rene kunstværker. Stilen fra denne tid var mere ekstravagant og overdådig, og du kan finde lige så mange forskellige Murano lysekroner, som der er postkasser i Venedig.

Fælles for lysekroner i muranoglas er, at de består af mange håndlavede stykker glas, som er monteret på et stel i jern eller typisk messing. Det kan være glasblomster, blade eller cylindre, som er udformet med unikke glasteknikker. Grænsen mellem bedstemor-lampe og cool hollywood regency-stil kan være tynd, men er du lidt modig og tør du mixe de overdådige lamper med moderne interiør, så kan dit hjem få en helt unik og personlig stil.

Hvor finder du din Murano lampe?

Hos Vintachic naturligvis! Og så alligevel – sådan helt ærligt – så det sjoveste sted at lede efter den perfekte Murano lampe på de italienske vintagemarkeder. Ingenting slår en solskinsferie med italiensk vin og vintage shopping syd for Alperne. Hvis du rejser afsted, så undgå Venedig-området, da priserne på muranoglas er højere og konkurrencen er hård. Tag i stedet på jagt efter din nye yndlings lampe i små vintage butikker og på loppemarkederne i nogle af Italiens mindre turistede byer.

Har du ikke mulighed for at rejse helt til Italien, så kan du også prøve chancen på DBA, Instagram eller udenlandske handelssider som Ebay eller Etsy. Hvis du kaster dig ud i denne disciplin, så undgå alle annoncer med teksten “murano style” – du vil have den ægte vare, ikke bare stilen. Stil spørgsmål til lampens historie og vær opmærksom på fragtprisen og eventuelle ekstraudgifter til told/moms. Hvis du er usikker på om du kan kende forskel på nyere kopier og de ægte vintage lamper fra Murano, så stil hellere et spørgsmål for meget end for lidt.

Du er også velkommen til at skrive dig på Vintachics email-liste og få direkte besked, når vi finder nye vintagelamper til shoppen.