Muranoglas

Hvad er muranoglas?

De italienske Murano lamper har en helt særlig historie. Mange tror, at Murano er et særligt brand eller en særlig designer, men det er det faktisk slet ikke. Murano er en ø.

Og Murano lamper og glaskunst er produceret på øen Murano. 

Glaspustere fra Venedig har gennem århundreder været kendt for det ypperligste indenfor glaskunst. Men i 1300-tallet blev de også kendt for katastrofale brande, som startede i byens glaspusterier og spredte sig til beboelseskvarterne omkring dem. Et glaspusteri i Middelalderen var en ren brandfælde, og derfor blev alle glaspustere i byen forvist til den lille ø Murano, hvor de kun var til fare for hinanden.

Det blev starten på et kreativt og innovativt miljø for glaskunst, hvor inspiration, særlige teknikker og hemmelige opskrifter gik i arv fra glaspuster til glaspuster. Det var bl.a. på Murano, at krystalglasset blev opfundet.

Murano er en fællesbetegnelse for unik glaskunst

På øen Murano er der altså blevet produceret glaslamper og glaskunst i højeste kvalitet i århundreder. 

Vintachic sælger primært vintage Muranolamper fra perioden 1930’erne-1970’erne. De italienske vintagelamper kan være utrolig forskellige alt efter glaspuster og stilperiode, men fælles for alle muranolamper og andet kunst i muranoglas er, at de udformet efter gamle teknikker og traditioner for helt enestående glaskunst.

Det er kun glaspustere på øen Murano, som må bruge betegnelsen muranoglas.

Se Vintachics udvalg af italienske vintage lamper fra Murano.

Hvordan laver man en murano lampe?

En Murano lampe er håndlavet fra start til slut. Vi kender ikke de præcise opskrifter, for de er hemmeligholdt af de historiske glaspusterier.

Men glaskunst handler om at lave den perfekte blanding af mineraler. De varmes til smeltepunktet hvorefter glaskunstneren kan arbejde med glasset. Der tilføjes ind imellem tynde lag af ægte guld og sølv til glasblandingen eller der arbejdes med flere mineraler, som giver glasset forskellig farve. For eksempel tilsættes zink for at lave hvid, kobolt for alt lave blå og mangan for at lave lilla.

Der findes masser af forskellige teknikker til udformning af glasset. Det mundblæses og/eller arbejdes med i hænderne ved hjælp af enkle redskaber og støbeforme. En Murano glasmester arbejder med glasset gennem en række detaljerede trin og teknikker, som er kendt fra Murano. Nogle af de teknikker, som du særligt vil støde på blandt Vintachics vintage lamper og glasting er millefiori, filligrana, swirl og bullicante.

Læs også: Sådan vælger du den rigtige Murano lampe

Glaskunst på Murano i dag

Der er stadig en række af gamle familiedrevne galspusterier på Murano, som producerer glaskunst i meget høj kvalitet. Man kan altså sagtens købe nye Murano lamper, vaser eller glasfigurer. Stilen er oftest ret anderledes og mere ekstravagant end for eksempel de stilrene Murano mushroom swirl lamper, som primært stammer fra 1970’erne. 

Hvis du skal en tur til Venedig, så er sejlturen ud til Murano alle pengene værd, hvis du interesserer dig for håndlavet glaskunst. Men er du på jagt efter de gamle vintage lamper, så er det ikke her, du skal lede. Der skal du stedet tage på jagt på de lokale loppemarkeder andre steder i Italien.